Att börja gymnasiet kan upplevas som ett stort steg. Ny skola, nya lärare och nya klasskamrater.  På den här sidan har vi samlat information som kan vara bra att veta inför terminsstarten i höst.

Fem punkter att ha koll på inför gymnasiet 

1. I juli får du ditt slutgiltiga antagningsbesked. Kom ihåg att gå in på gymnasieantagningen och tacka ja eller nej till programmet du blivit antagen till. 

2. Busskort och reseersättning. Du behöver skicka in ansökan om elevresa senast 31 juli. För att vara berättigad till elevresa ska du studera på heltid och ha minst 6 km mellan hemmet och skolan. Läs mer om busskort och reseersättning »

3. CSN och ekonomi. När du går på gymnasiet får du studiebidrag från CSN - centrala studiestödsnämnden. Är du svensk medborgare behöver du inte ansöka om studiebidraget. Studiebidraget kan dras in om du har ogiltig frånvaro. 

4. Du läser kurser på gymnasiet. En viktig skillnad mellan högstadiet och gymnasiet är att du nu kommer att läsa kurser. Du läser olika kurser under årskurs 1, 2 och 3. Det innebär att det betyg du får i t ex kursen Svenska 1 i årskurs 1 inte kommer att kunna förändras under åk 2 eller 3, eftersom du då läser andra kurser. 

5. Studie- och yrkesvägledning. Våra Studie- och yrkesvägledare kan ge tips och råd både om dina gymnasiestudier och om tiden efter gymnasiet.

Elevdatorer

Självklart får du en egen dator att använda under din gymnasietid. Datorerna delas ut under de första veckorna på höstterminen. Det är viktigt att datorn tas med till varje lektion så att den kan användas i skolarbetet.

Föreningar och studenttidningen

På Vasa kan du maxa dina kunskaper och odla dina intressen genom att gå med i någon av våra elevföreningar eller ingå i redaktionen för studenttidningen Gevaliensis

Föreningarna presenterar sin verksamhet för årskurs 1 under höstterminen.

 

Hoppas att du ska komma att trivas hos oss på Vasa!

Hjälp oss att förbättra denna sida genom att klicka på någon av knapparna nedan. Dina synpunkter är viktiga för oss.

Hittade du den information du sökte?