Är du nyfiken på hur vår värld fungerar? Lockas du av matematikens, kemins, biologins och fysikens fascinerande värld? Är du intresserad av natur, miljö, språk och samhällsorienterande ämnen? Då är naturvetenskapsprogrammet på Vasa något för dig!

Naturvetenskapsprogrammet är ett högskoleförberedande program där du får en bred och allsidig grund för fortsatta studier som kan leda dig till intressanta arbeten inom många olika områden. Arbetsmarknaden har ett stort behov av naturvetare!

Två inriktningar och en lokal internationell profil

Oavsett vilken inriktning du väljer, kommer du att läsa kurserna Kemi 1, Fysik 1a, Biologi 1 och 2 samt Matematik 1c, 2c och 3c.

Inriktningen naturvetenskap och samhälle

Inriktningen ger dig kunskaper inom naturvetenskap, biologi, samhällskunskap och geografi. Detta innebär att du som elev arbetar med praktiska moment som laborationer och exkursioner. Du får det bästa av två världar och läser Geografi 1 och 2 och Samhällskunskap 2 såväl som de naturvetenskapliga kurserna.

Inriktningen naturvetenskap

Inriktningen ger dig fördjupade kunskaper inom biologi, fysik, kemi och matematik. Detta innebär att du som elev arbetar med praktiska moment som laborationer och exkursioner, men du får även arbeta med problemlösning, seminarier och ämnesövergripande projekt. Vi gör även fältstudier och studiebesök.

Inriktning naturvetenskap med internationell profil

Vasa International School är benämningen på vår internationella profil. I kurserna är det många ämnesövergripande temaarbeten där undervisningen delvis eller helt sker på engelska och kursen Engelska 7 är obligatorisk. En veckas fältstudier utomlands ingår på Vasa International School och profilen har ett tydligare fokus på internationella frågor, till exempel i kursen Global hälsa.

Inriktningen på Naturvetenskapsprogrammet på den internationella profilen är naturvetenskap. Det är den enda inriktningen som går att kombinera med internationell profil.

Det här programmet är ett högskoleförberedande program.

Det innebär att du får grundläggande högskolebehörighet. Om du vill ha särskild behörighet till en viss högskoleutbildning är det viktigt att planera dina studier. 

Ta kontakt med din studie- och yrkesvägledare för mer information.

När du söker till ett program i gymnasieskolan så används betygen i ditt slutbetyg från grundskolan för att räkna ut ett meritvärde. 

Här kan du se vilket meritvärde som krävdes för att komma in på gymnasieprogrammen vid antagningen till läsår 2018/2019:

Meritvärde för antagningen till läsår 2018/2019 (pdf)

Hjälp oss att förbättra denna sida genom att klicka på någon av knapparna nedan. Dina synpunkter är viktiga för oss.

Hittade du den information du sökte?