Estetiska programmet är ett högskole- förberedande program som passar dig som vill vara kreativ, lära känna dig själv och dina möjligheter att skapa och uttrycka dig.

 

Du får möjlighet att kombinera studier med ditt kreativa intresse, vilket ofta är bra för studiemotivationen. Du har roligt och växer som människa samtidigt som du blir förberedd för vidare studier på högskola. 

På estetiska programmet får du med dig flera kunskaper som är bra att ha inför framtiden, oavsett vilket yrke du väljer. Bland annat så utvecklar du din kreativitet, lär dig samabeta och jobba i projekt och blir van att stå inför publik.

 

 

 Estetiska programmet innehåller

 

Estetiska programmet innehåller

Estetiska programmet är ett högskoleförberedande program. Efter examen från programmet ska du ha kunskaper för högskolestudier inom främst de konstnärliga, humanistiska och samhällsvetenskapliga områdena. 

Exempel på utbildningar du blir behörig till:

Jurist, förskollärare, ämneslärare för årskurs 7-9 och gymnasiet (beroende på vilka ämnen du vill undervisa i kan du behöva läsa olika kurser som individuellt val)

Bredda din behörighet genom individuella valet

Genom att läsa kurser inom det individuella valet kan du bredda din behörighet ytterligare. Om du till exempel läser matematik 2b blir du behörig att läsa till bland annat psykolog och socionom.

Ta reda på mer om behörighet efter estetiska programmet med hjälp av Behörighetsvisaren » 

Konstnärliga utbildningar

Efter estetiska programmet är du väl förberedd för att söka vidare till både svenska och utländska konstnärliga utbildningar inom din inriktning, till exempel Dramatiska institutet, Musikhögskolan, Dans- och cirkushögskolan, Teaterhögskolan och Konstfack.

Söker du till någon konstnärlig utbildning sker oftast antagningen efter bedömning av inlämnade prover eller olika antagningsprov.

När du söker till ett program i gymnasieskolan så används betygen i ditt slutbetyg från grundskolan för att räkna ut ett meritvärde. 

Här kan du se vilket meritvärde som krävdes för att komma in på gymnasieprogrammen vid antagningen till läsår 2018/2019:

Meritvärde för antagningen till läsår 2018/2019 (pdf)

Hjälp oss att förbättra denna sida genom att klicka på någon av knapparna nedan. Dina synpunkter är viktiga för oss.

Hittade du den information du sökte?