Att börja gymnasiet kan upplevas som ett stort steg. Ny skola, nya lärare och nya klasskamrater. Därför kan det vara skönt att ha lite koll på hur din första dag hos oss kommer att se ut. På den här sidan samlar vi information som kan vara bra att veta inför terminsstarten i höst.

På Vasa är stämningen avspänd men seriös och som elev möts du av positiva och högt ställda förväntningar.

Självklart får du en egen dator att använda under sin gymnasietid. Datorerna delas ut under de första veckorna på höstterminen. 

Din första dag hos oss

Höstterminen startar torsdag 17 augusti med upprop i aulan kl 9.00.

Aulan finns i Vasaskolans huvudbyggnad på Norra Kungsgatan 15 i Gävle. Efter det har ni tid med kontaktlärarna.

Under dagen får du en rundvisning på skolan. Ni går till matsalen som ligger i en separat byggnad där måltidspersonalen ger er en introduktion. Efter en lättare lunch har alla elever i årskurs 1 samling i sina hemklassrum. Första skoldagen avslutas kl 14.00.

Fem punkter att ha koll på inför gymnasiet 

1. Busskort och reseersättning. Du behöver skicka in ansökan om elevresa senast 31 juli. För att vara berättigad till elevresa ska du studera på heltid och ha minst 6 km mellan hemmet och skolan. Läs mer om busskort och reseersättning »

2. CSN och ekonomi. När du går på gymnasiet får du studiebidrag från CSN - centrala studiestödsnämnden. Är du svensk medborgare behöver du inte ansöka om studiebidraget. Studiebidraget kan dras in om du har ogiltig frånvaro. 

3. Du läser kurser på gymnasiet. En viktig skillnad mellan högstadiet och gymnasiet är att du nu kommer att läsa kurser. Du läser olika kurser under årskurs 1, 2 och 3. Det innebär att det betyg du får i t ex kursen Svenska 1 i årskurs 1 inte kommer att kunna förändras under åk 2 eller 3, eftersom du då läser andra kurser. 

4. I juli får du ditt slutgiltiga antagningsbesked. Kom ihåg att gå in på gymnasieantagningen och tacka ja eller nej till programmet du blivit antagen till. 

5. Gå med i en elevförening eller skriv för Gevaliensis. På Vasa kan du maxa dina kunskaper och odla dina intressen genom att gå med i någon av våra elevföreningar eller ingå i redaktionen för studenttidningen Gevaliensis

 

Hoppas att du ska komma att trivas hos oss på Vasa!

Hjälp oss att förbättra denna sida genom att klicka på någon av knapparna nedan. Dina synpunkter är viktiga för oss.

Hittade du den information du sökte?